نورة النومان

نبذة

خريجة جامعة الإمارات في 1986، وماجستير الترجمة من الجامعة الأمريكية في الشارقة في 2004. أصدرت لها دار كلمات كتب مصورة للأطفال “القطة قطنة” و “القنفذ كيوي” في 2010، وشمسة والسوشي في 2015. وفي خلال بحثها عن روايات عربية لبناتها اليافعات اكتشفت العجز الكبير في هذا النمط الأدبي، وخاصة الخيال العلمي، وألّفت روايتها الأولى في الخيال العلمي. أصدرت دار نهضة مصر رواية “أجوان” في 2012. فازت أجوان كأفضل كتاب لليافعين لعام 2013 من جائزة اتصالات لأدب الطفل. ونشرت نهضة مصر الجزئين الثاني والثالث من أجوان بعنوان “ماندان” في 2014، و”سيدونية” في 2016.  تعكف النومان حاليا على كتابة الجزء الرابع والأخير من السلسلة.

وفي2015، أنشأت دار “مخطوطة 5229” للنشر لتركز على الأنماط النادرة في الأدب العربي مثل الخيال العلمي والفنتازيا والخوارق والرعب. أصدرت الدار روايات مترجمة: مشاهد القتال في الأدب (دليل إرشادي للمؤلفين)، بريق العدالة، كثيب، صخب الأنظمة.

Noura Al Noman Bio

Born in Sharjah, cultural capital of the UAE, Noura Al Noman became a writer at 45 years of age. With a Bachelor in English Literature (1986) and a Masters in Translation Studies (2004), Noura Al Noman  never expected to become a writer, let alone an author of books for Arab children. In 2010, Kalimat Group published her first two picture books for toddlers “Cotton the Kitten” and “Kiwi the Hedgehog” . Noting the huge deficit in books for young Arabs (aged 15+), she wrote her first novel, “Ajwan”, published by Nahdet Misr (Egypt), which won the Etisalat Children Literature Award, as Best Young Adult Novel, 2013. Books 2 & 3  in the  Ajwan series were published in 2014 & 2016. Currently she is working on book 4 the last in the series.

In 2015, Al Noman also launched her small publishing business, “Makhtoota5229” which aims to focus on publishing the rarer genres in Arabic like Science fiction, fantasy, supernatural and horror.